Už po čtrnácté se vydává metalová královna Doro do hlubin kovového světa. Neobjevuje zde nic nového, ale servíruje přesně to, co by člověk očekával, ale pořád to nezní jako parodie sama na sebe a to je dobře.

Doro totiž moc dobře ví, co dělá. Ví jak zaujmout a po těch letech v branži zkrátka umí v metalových vodách výborně plavat. Nicméně dělá to poctivě a je to znát i na výsledku. Toto album je zkrátka „od fanouška pro fanoušky“. Královna tentokrát zkombinovala vše, co jí za ty léta definuje. Je tu kousek Warlock, kousek sólovky, kousek revival… Německá diva stárne s noblesou, která mnohým chybí. Hlasově je na tom pořád dobře a její typický chraplák je tu pořád.
Otvírák je epický a jde o heavy vypalovačku se sbory a silným refrénem. Skvělé naladí na tu správnou vlnu se zbytkem alba. Výborný začátek.

Jako kdybych se vrátil do osmdesátek a vlny německého hevíku s Accept v čele a pocit ještě umocní třetí pecka. Po úvodním rifu si říkám. „Sakra tohle zní jako Judas Priest“ a také že jo! Jde o předělání slavného hitu Living After Midnight,ve kterém si dokonce sám mistr Halford zapěl a zavzpomínal. Je pozoruhodné, jak skladba do celku zapadla a v retro duchu se pokračuje i nadále přes silnou All For You k rockovce a popem řízlou Lean Mean Rock Machine. Silně to připomene třeba Twisted Sister v nejlepším období. Je tu ovšem prostor i pro tvrdší věci a agresivnější zvuk. I takovým obdobím si Doro v minulosti prošla. Díky tomu ale novinka nezní monotónně a má co nabídnout, i přes svou delší stopáž blížící se k hodině čistého času. Ta různorodost na Conqueress – Forever Strong and Proud se mi líbí a věřím, že toto dokáže oslovit i posluchače, kteří Doro ještě nikdy neslyšeli.

Dalším plusem alba jsou hosté, ať je to zmiňovaný metalový bůh Rob Halford, který s Doro nahrál na desku dvě skladby. Dalším překvapením je spolupráce s Broilers ve skladbě Bond Unending. Celkem netradiční kombinace, která ale ve výsledku funguje celkem dobře.

Modernu pak připomene Time for Justice, ale ani zde nechybí nostalgické kouzlo. Ještě jednu věc musím vyzdvihnout. Je úplně jedno, jak se na tuto metalovou divu díváte. Pravdou je, že do svých písní umí dát dávku emocí, tedy to co ve velké míře současné produkci prostě chybí. Můžete se spolehnout na to, že tam kde je Doro je i metalové srdíčko, jak dokazuje i finální předělávka Total Eclipse of the Heart, kde se vrací metalový bůh Halford, aby si spolu s Doro střihl kulervoucí baladu. Je to nabubřelé? Ano je. Je to drzé, odvážné a hlasité? Ano je. A čekal někdo něco jiného? Ne. Doro i nadále zůstává uznávanou metalovou autoritou a nestárnoucí ikonou metalové scény.

Hodnocení: 4/6

Kapela: Doro
Album: Conqueress – Forever Strong and Proud
Label: Nuclear Blast
Žánr: Stoner metal, Heavy metal 
00:55:23

Datum vydání: 27. října 2023

  1. Children of the Dawn
  2. Fire in the Sky
  3. Living After Midnight (ft. Rob Halford)
  4. All For You
  5. Lean Mean Rock Machine
  6. I Will Prevail
  7. Bond Unending (ft. Sammy Amara)
  8. Time for Justice
  9. Fels in der Brandung
  10. Love Breaks Chains
  11. Drive Me Wild
  12. Rise
  13. Best in Me
  14. Heavenly Creatures
  15. Total Eclipse of the Heart

Sestava: Doro Pesch-zpěv, Johnny Dee-bicí, doprovodný zpěv, Bas Maas-kytara, doprovodný zpěv, hosté

Kategorie: Kategorie: Recenze, Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *