Co se Vám vybaví, když se řekne Švýcarsko? Sýr? Hodinky, finančnictví, nůž nebo hory? A co třeba heavy metal? Myslím, že většina z Vás by měla problém mi říci alespoň jednu metalovou partu právě ze švýcar. Já si vzpomněl pouze na Celtic Frost, každopádně nováčci Megaton Sword se to snaží změnit a my se podíváme na to, zda se jim to daří.

Podle obalu jsem hádal, že půjde o nějaký progresivní death metal nebo snad power metal. K velkému překvapení šlo návrat do sedmdesátek potažmo osmdesátek. Kapela prostě hraje retro heavy metal a obal klame. Příšerka objímající hrob se sarkofágem je taky vlastně retro a tak proč ne. Hned úvodní středně tempá The Raving Light of Day v pochodovém rytmu je prostě vypalovačka a patří k mým nejoblíbenějším z celé desky. Naštěstí toho však Might & Power nabízí k poslechu víc. Druhá Iron Plains už je rychlejší a rafinovanější. Pětice muzikantu ukazuje, že se nebrání různorodosti v rámci žánru a o to lépe se to poslouchá., protože se songy od sebe dostatečně liší a to je jednoznačné plus. Ještě jedna věc mi hned od začátku imponovala a to je hlas. Uzzy Unchained má zlato v hrdle a já se marně snažím najít v heavy metalu za posledních třeba 10-15 let zajímavější vokál. Klidně mi dejte vědět, zda vás někdo napadá, protože mě se opravdu nikdo nevybavil. Zkrátka vokály jsou velká přednost Megaton Sword.

Nekorunovanou hitovkou je pak skladba Power, jak ukazují třeba čísla ze Spotify. Doménou je opět silný hlas a mě se právě v této věci vybavují Manowar. Inspirace je jasná, ale zároveň se mi líbí, že to není jen sprostá kopírka. Jinak pokud bych měl ještě k něčemu Megatony připodobnit, tak se mi vybaví třeba u nás již taky recenzovaná kapela The Sword. Megaton mají však více hitové ambice. Poslech uteče jako voda a snad jedinou nevýhodou spatřuji v tom, že je to až příliš retro bez větších inovací a s tím by mohli mít někteří problém, i když… Doba je zrovna podobným věcem nakloněná. Vrací se móda, moresy, ale i hudba… Budoucnost ukáže zda je to jen náhoda, nebo zda Megaton Sword mají ambice proslavit Švýcarsko jako heavy metalovou krajinu. Osobně si ale myslím, (trochu škodolibě), že si stejně budou lidé pamatovat spíše ten sýr nebo hodinky.

Název kapely také zapamatovatelnosti zrovna nepomáhá, což může být nevýhoda, ale s kvalitou to nemá co dělat. Might & Power je jednoznačně lepší než jeho předchůdce. Doufám, že vzestupná tendence bude pokračovat. Posun je slyšet hlavně u zpěvu, ale i rytmická sekce a přidání druhé kytary udělalo své. Pětice ze Švýcarska kráčí rozhodně správným směrem a naplňuje mě nadějí do budoucna. Vyzdvihnout musím taky kvalitní mix. Zejména basová linka mi dělala radost. Je krásně čitelná a přitom nevyčnívá. Jinak je to stejně jako celý tento žánr prorostlé klišé, které je prostě typické a třeba fotky kluků s trvalou a svírající meče je jedním slovem patetická a úsměvná, ale zároveň člověka to vrátí zpět třeba o 30-40 let, kdy to bylo v módě a ono vlastně znovu zase je. Osobně se mi do rukou dostala černá deska s bohatou přílohou, a i to působilo nostalgicky. Obal je fantastický a má ho na starosti Paolo Girardiny. Líbí se mi, že kapela si nechává záležet i na vizuální stránce.

Druhá polovina desky je ale přeci jen trochu slabší. Není to žádný velký problém, protože ruku s pěstí budete mít chuť zvedat i tak. Jako třeba v Might. Rychlokvaška ve stylu třeba Grave Digger a celé dílko pak zakončí, (zdráhám se napsat) balada, která nějak výrazně nepřekvapí, ale ani neurazí.

Popravdě jsem si Might & Power užil mnohem víc než bych čekal. Toto není jen jedna z nej heavy desek roku 2023, toto je jedna z nejambicióznějších heavy metalových kapel současnosti. Megatron Sword vás zvou na epickou jízdu metalovou historií. Nechť sa páčí!

Hodnocení: 4,5/6

Interpret: Megaton Sword
Album: Might & Power
Label: Dying Victims Productions
Žánr: Heavy metal

Datum vydání: 24. února 2023

00:39:22

1. The Raving Light of Day
2. Iron Plains
3. Power
4. Cowards Remain
5. Raikaszi
6. All Wicked Schemes Unite
7. Might
8. Babe Eternal

Sestava: Dan Thundersteel – bicí, Chris the Axe – kytara, Uzzy Unchained – zpěv, Seth Angel – kytara, Simon the Sorcerer – basa

Kategorie: Kategorie: Recenze, Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *